Skip to main content

Avdrag i deklarationen

När det börjar blomma i söder åker vi fortsatt skoter i norr. Trots dessa skillnader över landet har vi individuella, men gemensamma åtaganden på vårt bord. Vi ska nämligen alla deklarera våra skatter, privat som i våra företag. För många innebär deklarationen en skatteåterbäring, medan andra får restskatt att betala. Vi vill påminna dig om vikten av att läsa på så att du tolkar avdraget rätt och uppmärksamma dig på att vissa avdrag är villkorskrävande och att det ofta finns beloppsgränser att förhålla sig.

Avdrag

Ekonomi ska vara enkelt så vi börjar med att reda ut vad ett avdrag är. Ett avdrag minskar den inkomst som din skatt beräknas på. Lägre inkomst betyder lägre skatt. Exempel: Om skatten är 32 % och du gör ett avdrag på 2 000 kr, sparar du ungefär 640 kr i skatt (0,32 × 2 000 kr).

Beloppsgränser

Många avdrag har en beloppsgräns som betyder att du bara har rätt till ett avdrag om din kostnad överstiger en viss summa. Beloppsgränserna kan vara lite olika för privatpersoner och företag.

När det gäller resor har du som privatperson endast rätt till avdrag för resor över 11 000 kr. Därför måste du börja med att dra av 11 000 kr från resekostnaden och beräkna skattespar endast på den överskjutande delen. Har du resekostnader för 15 000 kr beräknar du så här: 15 000 kr – 11 000 kr = 4 000 kr. Ditt skattespar blir då 0,32 x 4 000 kr = 1 280 kr.

Avdrag för arbetsrum är möjligt under vissa förutsättningar, men du kan endast kan dra av kostnader som överstiger 5 000 kr.

Läs på vad som gäller

Det finns en mängd avdrag som privatpersoner kan göra, men man måste vara aktsam så att man inte bara antar och gör en massa avdrag som man hört talas om att andra gjort. En individ kom till mig en gång för att hen fått en förfrågan från Skatteverket om avdrag som gjorts i deklarationen. I detta fall var det frågan om avdrag för arbetskläder som man yrkat avdrag för. I aktuellt fall var personen anställd inom handeln och hade gjort avdrag för kläder man ansåg att man använde i tjänsten. Läser man på Skatteverkets webbplats står det att man endast kan göra avdrag för skyddskläder och skyddsutrustning.

Förutsättningar för avdrag

För att dina avdrag ska vara godkända måste vissa krav uppfyllas och vi vill uppmana dig att kontrollera vad som gäller innan du gör avdrag.

Ett vanligt misstag är att man drar av för gåvor, men vissa förutsättningar måste finnas för att man ska ha rätt till avdrag. Gåvan måste till exempel vara över 200 kr och till samma gåvomottagare vid samma tillfälle. Vidare måste du skänka minst 2 000 kr under året. Du kan ge till olika mottagare, men totalbeloppet måste vara minst 2 000 kr. Till sist så ska gåvan vara av kontant karaktär och vara avsedd att stödja vetenskaplig forskning eller social hjälpverksamhet (barn, unga, gamla eller sjuka).

Liknande gäller för räntor, det är krav som måste uppfyllas. Du måste vara den som har betalningsansvar, räntan måste ha betalats under året och det måste vara en ränta som ger rätt till avdrag. Exempelvis får du inte dra av räntor som tillhör lån som aktiebolag ger till närstående (förbjudna lån). Lånar du däremot ut pengar som ägare till ditt företag får göra avdrag för räntan i aktiebolaget men i din privata deklaration blir det en ränteintäkt som du i stället ska beskatta.

Avdrag för arbetsredskap

Du kan göra avdrag för arbetsredskap som är nödvändiga för din verksamhet. Du kan till exempel dra av dator, internet etc. om du kan påvisa att det är nödvändigt för att utföra ditt arbete för att du inte kan arbeta hos arbetsgivaren eller att det är nödvändigt i din tjänst. Ibland kan du ha rätt att dra av hela kostnaden och ibland 50 % av inköpen, det gäller att proportionera rimligt i din bedömning om hur prylen används. Proportioneringen får man bedöma från fall till fall och vilka arbetsredskap det gäller, men tänk på att till exempel skrivbord och kontorsstol inte anses nödvändiga enligt Skatteverket även om du tycker det. Det ska vara sådant som du verkligen behöver för att utföra arbetet.

Möjlighet till avdrag

Du kan alltså ha möjlighet till många avdrag, men det gäller att läsa på och kunna tolka rätten till avdragen. Det finns rättslig vägledning som kan guida dig och dessa finner du på Skatteverkets webbplats. Vårt tips är att faktiskt att gå in och läsa där. Skriv ”avdrag för privatpersoner” i sökrutan så kommer du rätt. Där listas avdragen i bokstavsordning.

Om du tycker att avdrag och deklarationer är tråkigt eller krångligt så ska du veta att det finns personer som tycker att deklarationer och avdrag är roligt och som kan hjälpa dig. Personer som brinner för ekonomi och ett rikare Norrland. Vi på Ekovisa till exempel.