Skip to main content

Möt Mona

Mona, mamma till tre barn, bor i Åsele i Västerbotten och driver sedan åtta år tillbaka eget företag – Ekovisa. Innan dess bodde hon under en längre tid i Amerika där hon studerade på universitet och arbetade som fastighetschef och redovisningsekonom på en amerikansk koncern. Hon har en kandidatexamen från California State University of Fullerton inom business med inriktning mot finans. Mona har flerårig arbetslivserfarenhet av att jobba med ekonomi- och företagsfrågor.

Varför startade hon eget företag?

Efter 10 år i USA beslutade sig Mona för att flytta hem till Sverige. Hon flyttade då till Åsele, en ort i Västerbottens inland. Efter att ha investerat tid och pengar på universitetsstudier och arbetat som redovisningsekonom hos Manheim Financials Inc ville hon fortsätta att växa som ekonom. Hon började söka jobb efter hemflytten till Sverige, men insåg relativt snabbt att det bara fanns två alternativ för att kunna arbeta med det hon ville – flytta till storstaden eller skapa sig ett eget arbete i inlandet. Mona tog anställning som affärscoach i ett projekt i regi av Åsele Näringslivsstiftelse. Sedan startade hon eget företag och började arbeta med företagare på heltid.

Till en början var Monas mål som egen företagare att skapa ett arbete hon skulle trivas med, bygga ett lönsamt företag och nå sitt investeringsmål innan hon fyllt 40 år – att ha investerat en miljon kronor i pensionskapital.

Nu vill Mona hjälpa andra att göra precis likadant, att uppnå sina mål. Ekovisa har ett enda fokus, att skapa ett rikare Norrland. Detta bidrar Ekovisa med genom att hjälpa företag att utvecklas till att bli lönsamma och hållbara på sikt, assistera vid generationsskiften så att företag kan leva vidare och att hjälpa företagsledare att investera kapital på effektivast sätt.

Vad driver Mona?

Mona är fokuserad och målinriktad. Hon försöker balansera och finna strategier för att skapa en rikedom som inte bara innehåller siffror och resultat, utan även mjukare mål som livsglädje och livsmål. Som både företagare och mamma inser hon att privatlivet och företagslivet hänger ihop och värdesätter att hitta livskvalitet som ger energi i båda rollerna. Mona försöker engagera sig så mycket hon kan i barnens liv, hon lagar hälsosam mat, tränar och avsätter samtidigt tid till utvecklingsarbete i sin roll privat och som företagare. På senare tid har hon även börjat engagera sig mer i kvinnliga etablissemang och försöker påverka i ett större perspektiv för att driva kvinnofrågor och jämlikhet framåt i företagsvärlden.