Skip to main content

Sätt höga mål för dig och ditt företag

I en tidigare artikel delade jag med mig om hur jag med hjälp av en enkel målguide uppnår mina mål, framgång och lycka. I korthet handlar det om att ta personligt ansvar, att sätta tydliga mål, att tänka positivt och att bryta negativa tankemönster. I denna artikel går jag lite djupare om varför det är så viktigt att sätta mål och att det krävs lite ansträngning.

Utveckling är nyckeln till framgång

En organisations syfte är oftast att generera överskott, men detta är inte tillräckligt för långsiktig motivation och hållbarhet. Precis som alla levande organismer behöver företag växa för att inte stagnera. Ett företag är ju det, en levande organism. En jämförelse kan vara ett barn som föds, lär sig språket, att gå och att cykla. Senare i livet fortsätter hen att förkovra sig genom studier och olika professioner. Samma gäller för företag. Utveckling är viktigt för att bibehålla engagemang och undvika rutiner som leder till beteenden som utförs med autopiloten inkopplad.

Rutiner kan skapa en trygghet eftersom det krävs en mindre ansträngning, men skulle vi klara av att dag ut och dag in göra exakt samma saker på samma sätt utan att vissna som människor?

Hur mycket reflekterar du och väljer du vad du ska göra när du vaknar på morgonen? Själv kliver jag upp 05:00 varje dag, duschar, sätter på tevattnet, plockar fram yoghurten, skär frukterna, äter frukosten, borstar tänderna, klär på mig, tar mobiltelefonen och går på jobbet. Den här rutinen tar lika lång tid varje dag.

I mitt arbete finns en annan rutin. Jag kommer till kontoret, hänger upp jackan, fixar te, går till mitt skrivbord, öppnar min e-post, svarar på meddelanden, gör mina ”att göra punkter”, avslutar dagen och går hem. Om mitt liv skulle fortsätta i exakt samma rutiner dag in och dag ut skulle jag inte nå någon framgång. Jag måste alltså krydda livet med något mer och det är här som mål och målsättning kommer in.

Vikten av att sätta höga mål

Mål driver oss framåt och hjälper oss att navigera genom osäkerhet och utmaning. Olika typer av mål är viktiga byggstenar för din framgång. Det finns enkla, möjliga och svåra. I det sistnämnda kommer du att skilja dig från andra.

Ett riktigt visionärt mål ska vara så högt satt att du inte har en aning om hur du ska kunna lyckas nå dit. Det ska kännas skrämmande och hemskt på samma gång. Du måste dock tro att det är möjligt och vara villig att göra det som krävs för att nå dit. Om du kan tänka dig slutmålet vet du att det är möjligt. Ett bra exempel är Bill Gate, hans vision var att alla hem skulle ha en dator. Tror du han visste hur han skulle lyckas med det? Elon Musk, tror du har vet den exakta vägen till att revolutionera bilindustrin? De båda visste att det var möjligt när de började och de var villiga att försöka, misslyckas, hitta nya vägar och att aldrig ge upp.  Precis så måste även du och din organisation göra för att lyckas. Sätter du eller ni inte upp mål så blir resultatet därefter, bra eller dåligt, tiden får utvisa. Sätter du däremot upp en tydlig vision så vet du vilka beslut som du ska ta för att ta dig i rätt riktning.

Min resa mot ekonomisk framgång

Mitt mål när jag började att investera var att nå 1 miljon kronor i kapital. Trots att jag var student med begränsade resurser lyckades jag genom att lära av andra som var intresserade av ”value investing”. Jag läste artiklar och applicerade de kunskaper jag lärt mig i skolan.

Jag köpte aktier i stora, välkända bolag som Coca-Cola, Bank of Amerika och Ford. När jag köpte aktier i Gamestop förlorade jag. Det kändes deppigt, men jag höll fast vid de aktier jag hade kvar och för de utdelningar som kom lite nu och då investerade jag i nya aktier. På så vis lärde jag mig. Jag hade ju satt upp ett mål på 1 miljon och det var det som gjorde att jag fortsatte. Sporadiskt satte jag in små medel här och där. När jag uppnått 1 miljon satte jag ett nytt mål på 8 miljoner.

Idag gör jag på samma sätt som på vägen till den första miljonen – sparar pengar och investerar en gång per år. I samband med detta balanserar jag min portfölj för att minimera riskerna. Med detta vill jag säga att det spelar ingen roll hur mycket du kan eller har för att påbörja en resa mot ett mål.

I företaget använder jag samma princip. Jag startade företaget för att skapa ett arbete jag älskar att gå till. När det var gjort ville jag skapa något större, jag ville anställa och skapa ännu bättre tjänster på orten där jag bor. Nu vill jag skapa ETT RIKARE NORRLAND! Hur jag gjorde detta får jag berätta om när jag nått dit. Resan mot det målet har nämligen bara börjat och jag är övertygad om att vi ska lyckas. Det är anledningen till att jag går till jobbet varje dag!

Reflektera och sätt egna mål

Nu är det din tur. Det här kräver tid och tankeverksamhet. Avsätt tid för att verkligen fundera över vad vill du med ditt företag och vad du vill i ditt privatliv. Tänk efter på djupet. Det är svårt att nå dit för att vi är så vana att bara göra och inte tänka. När du känner motstånd eller rädsla för vad du känner att du vill uppnå så är du på rätt väg. Det ska kännas hemskt ända in i hjärtat. Kanske får du tankar som ”Vem är jag att tänka så här?”, ”Vem är jag att tro att jag kan det?”, ”Vem är jag som tror att jag är något mera än någon annan?” eller ”Varför är jag inte bara nöjd med det jag har?”.

Problemet är att 95 % av alla människor gör vad de tror samhället och andra människor förväntar sig av dem. Vi är tillsagda att sluta att fantisera, ställa oss i kön och rätta oss efter ”matsäcken”. Efter att ha jobbat med företagare i många år vet jag att majoriteten saknar ett riktigt mål och jag vill påvisa vilken skillnad det kan bli i ditt företagande och i ditt privata liv. Titta på dina resultat, är du nöjd? Om inte kan vi göra något åt saken. Känns det skrämmande och pinsamt att kontakta mig, japp då är det rätt, det lovar jag.

Uppnå dina mål – anmäl dig till höstens kurs

Till hösten håller jag en kurs om att sätta mål. Du som deltar får verktyg och strategier för att uppnå dina mål och drömmar. Lär dig hur du sätter realistiska, motiverande och svåra mål. Jag delar med mig av min erfarenhet över hur man övervinner hinder och håller motivationen uppe. Du kan delta som privatperson eller som företagare. Skicka din intresseanmälan till mona@ekovisa.se så får du all information framöver.

Mona Scherdin

Läs också min artikel ”Så uppnår du dina mål”.